ELLERİNİZİ YIKAYIN GRİP OLMAYIN

#

Çar, 08 Eki 2008 14:24:24


Sonbaharın gelmesi ve havaların aniden soğumasıyla birlikte birçok vatandaşın yakalandığı grip hastalığına karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Havaların soğumasıyla grip mevsiminin geldiğini belirten uzmanlar, hastalığa yakalanmak istemeyen vatandaşların önlemlerini bir an önce alması gerektiğini vurguluyor. Gribin en yaygın bulaşma sebebinin ortak kullanılan eşyalar olduğunu dile getiren uzmanlar, hastalıktan korunmanın en etkili yönteminin gribe karşı aşı olmak olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, gripten korunmak isteyen vatandaşların gün içinde sık sık ellerini yıkaması gerektiğini ifade ediyor.

Memorial Suadiye Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde görevli Uzman Doktor İlkay Keskinel, grip ve grip aşısı hakkında bilgi verdi. Havların soğuması ile birlikte grip mevsiminin geldiği uyarısında bulunan Keskinel, hastalığın mikrobu taşıyan kişilerin öksürmesi ve hapşırması ile havaya yayılan mikroplar ve doğrudan temasla bulaştığını aktardı. Genellikle 1-2 hafta içinde hastalıkta iyileşme görüldüğünü bildiren Keskinel, hastalığın özellikle diyabetli, yaşlı, solunum sistemi ve kalpte kronik hastalığı olan kişilerde daha da ağır seyredebileceğini söyledi.

Gribin bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik ilaçların tedavide işe yaramayacağını aktaran Keskinel, hastalara bol bol sıvı almaları ve dinlenmeleri uyarısında bulundu. Hastalıktan korunmanın en etkili yollarından bir tanesinin de virüsten uzak durmak olduğunu aktaran Keskinel, "Gripten korunmada gripli kişilerle temastan kaçınılması, ellerin sık sık yıkanması (örn. tokalaşma sonrası), kapalı kalabalık ortamlardan kaçınılması ve grip aşısı önerilebilir." şeklinde konuştu.

"6 AYDAN KÜÇÜK ÇOCUĞA GRİP AŞISI YAPTIRMAYIN"

Grip virüsünün sürekli tip değiştiren bir virüs olduğunu hatırlatan Keskinel, Dünya Sağlık Örgütü'nün her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirleyerek buna göre aşı hazırladığını dile getirdi. Grip aşısının uygulandıktan 10-15 gün sonra etkisini gösterdiğini belirten Keskinel, "Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilmektedir. Tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Bu arada, çoğunlukla koruyucu olsa da grip aşısı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına gelmez. Aşının koruyuculuğu, yüzde 60-80 arasında değişmektedir. Ayrıca grip aşısı gribe benzer diğer hastalıklardan (nezle gibi) korumamaktadır." diye konuştu.
65 yaş üzerindeki insanlar, astım bronşit gibi hastalık taşıyanlar, kronik kalp ve damar hastaları ile şeker hastaları ve kan hastalığı taşıyanların grip aşısını mutlaka yaptırması gerektiğini ifade eden Keskinel, 6 aydan küçük çocuklara grip aşısının kesinlikle yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Keskinel, "Aşı, tavuk yumurtasında hazırlandığından yumurta alerjisi olanlara, aşının içeriğine alerjisi bulunanlara, Guillain-Barré Sendromu adı verilen nörolojik bir hastalığı olanlara ve 6 aydan küçük bebeklere uygulanmamalıdır. Grup aşısı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da, rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir." ifadelerini kullandı

5222 defa izlendi

Bu posta henüz yorum yazılmadı.





Toplum Sağlığı Görevlisi

Toplum Sağlığı Görevlisi

Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

evdehastabakimi uzerine
azdavay uzerine

Foto Galerilerim

DOĞA HARİKALARI

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi