Mamografi nedir?

#

Cum, 11 Nis 2008 03:42:08

Mamografi nedir?

 

Bütün dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden birisi de meme kanseridir.Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır.Meme kanserinin teşhisinde son derece yararlı olan mamografi meme dokusunun filminin çekilmesi işlemidir.Bu sayede büyük kitlesi yağ dokusundan oluşan memenin derinliklerinde yer alan ve dışarıdan anlaşılması yada görülmesi mümkün olmayan anormallikler tespit edilebilir.

Mammografi ne işe yarar?

Mammografi meme kanserini henüz kitle oluşmadan başlangıç evresinde belirleyebildiği için rutin tarama tetkiki olarak kullanılmaktadır.Ayrıca memede ele gelen kitlenin iyi veya kötü huylu olup olmadığını belirlemede de yardımcı olur.

30-40 yaş arasındaki kadınlarda mamografi gerekli midir?

Evet gereklidir.30-40 yaş arası yapılan mamografiler ilerideki mammografi incelemelerine bir temel oluşturması ve mukayese şansı verme açısından önemlidir. Bu mammografiler ileride ayırıcı tanı için biyopsi yapılması gereğini ortadan kaldırabilir.

Mammografi Ne Zaman Yaptırılması gerekir?

  • 20 yaş ve üzerindeki her kadın her ay kendi memesini muayene etmelidir.

  • 40 yaş arası kadınlar her 3 senede bir, 40 yaşın üzerindeki kadınlar ise her yıl meme muayenesi yaptırmalıdır.

  • 35-39 yaş arasındaki kadınların, ileri yaşlarda kendilerini mukayesede temel teşkil edecek, bir mammografi çektirmeleri gereklidir.

  • 40-49 yaş arasındaki kadınlar 1 veya 2 yılda bir mammografi çektirmelidirler.

  • 50 yaşın üzerindeki kadınlar her yıl mammografi çektirmelidirler.

Bu mamografi takvimi Amerikan Kanser Derneği tarafından meme kanseri olmayan kadınlara önerilmiştir.Meme kanseri hastaları için uygun bir takvim değildir.

Mammografi için ön hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Mammografiye gitmeden önce lütfen aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:

  • Deodorant , parfüm, pudra, vücut yağı, kol altı veya göğüslere sürülen herhangi bir losyon kullanmayınız. Bu tür maddelerin kullanılması filmin netliğini bozabilir.

  • Elbise yerine etek, bluz veya pantolon - bluz giyiniz.Tetkik esnasında soyunmak ve ardından giyinmek daha kolay olur.

Doktor mamografide kitle görürse?

Bu durumda memedeki kitlenin lokalizasyonu yani yerinin belirlenmesi önemlidir.

Doktor ilk olarak kitlenin yerini işaretleyecektir. Anormal olan kitle elle hissedilmediği zaman biyopsi yapılarak yerinin belirlenmesinde röntgenin yardımına ihtiyaç vardır. Bu işleme lezyon işaretlenmesi denir.Bu işaretleme işlemi özel eğitim almış radyolog Dr. tarafından mammografi ünitesinde özel röntgen cihazları altında yapılır.

Meme alkolle silinir, lokal anestezi yapılır. Hastanın mammografisi rehberliğinde içinde çok ince bir tel olan iğne anormalik görünen bölgeye sokulur. İğne çekilir ve rehber tel içeriye bırakılır. Daha sonra işaretlenen bölge meme cerrahisinde uzman Dr. tarafından çıkarılır ve doku patolojiye gönderilir.Patolojiye giden doku incelenerek ilaç tedavisi mi yoksa cerrahi tedavi mi gerektiğine karar verilir.

11451 defa izlendi

Yorumlar (1)
Mamografi 20-40 yaŞ arası çekilmesi uygun olmayan bir iŞlemdir. Meme parankimi bu yaŞlarda yoğun fibroglandüler içeriktedir. Bu yaŞlarda USG faydalıdır. USG' de kitle olması ve radyoloji uzmanı gerek görmesi durumunda mamografi çekimi yapılır.
dr sedat altay tarafından | Pzt, 21 Ara 2009 12:10:10 tarihinde yazıldı.





Toplum Sağlığı Görevlisi

Toplum Sağlığı Görevlisi

Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

evdehastabakimi uzerine
azdavay uzerine

Foto Galerilerim

DOĞA HARİKALARI

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi