EEG epilepsi

#

Pzt, 01 Nis 2013 11:26:08

EEG beynin elektriksel potansiyellerinin elde edildikten sonra güçlendirildirilerek kaydedilmesi ve sonra değerlendirilmesi işlemidir. EKG ile kalp nasıl değerlendiriliyorsa beyin de EEG ile öyle değerlendirilir.
Epilepside lokal veya genel olarak beynin elektriksel potansiyellerinde değişiklikler saptanır. EEG can yakıcı bir işlem değildir. Hastaların çekim sırasında tok karnına ve saçların temiz olması lazım. İşlem rutin yaklaşık olarak 20-30 dakika sürer. Günümüzde EEG dijital olarak çekilip değerlendirilmekte ve veriler bilgisayar ortamında depolanmaktadır.
EEG epilepsi tanısına çok önemli katkılar sağlayan bir yöntemdir. Beyindeki elektriksel bozukluğu ortaya koymak için bazen bir gecelik uykusuzluk sonrası EEG çekimi gerekli olur. Unutulmaması gereken en önemli şey epilepsi hastalarında EEG nin tamamen normal olabileceği gibi normal insanların bir bölümünde de EEG nin belirgin şekilde bozuk olabileceğidir.
Epilepsi tanısında yada tedavinin izleminde, olası ilaç yan etkilerinin değerlendirilmesi amacı ile kan tetkikleri yapılarak karaciğer, böbrek gibi önemli organların çalışma düzeni hakkında bilgi sahibi olunur. Kan tetkikleri ile kullanılan ilacın kandaki düzeyi de ölçülebilir.
Bazı hastalarda Beyin Tomografisi yada Manyetik Rezonans (MR) ile beyin dokusu değerlendirilebilir. Özellikle bir nedene bağlı ortaya çıktığı düşünülen epileptik nöbetlerde görüntüleme gerekli olur. Amaç epileptik nöbete yol açan beyin dokularındaki değişiklikleri varsa- görebilmektir.

 Bazı hastalarda bayılmanın doğası hakkında bilgi sahibi olmak yada epileptik nöbetin nereden başladığını incelemek ve EEG ile aynı anda bayılma özelliklerini bizzat görerek değerlendirmek gerekli olur. Bu durumda Video-EEG monitorizasyon adı verilen bir tanı metodu uygulanır.  Video-EEG monitorizasyonda nöbetin özelliklerinin görülmesinin yanında eşzamanlı olarak kayıt olan EEG sayesinde nöbetin beynin neresinden başladığı görülür. Video-EEG monitorizasyon ile ilk adımda senkop, psikolojik bayılma gibi epilepsilerle sıklıkla karışan diğer bayılmalar tanınır Epilepsi hastalarında ise bu yöntem ile nöbetin başlangıç ve yayılımı hakkında değerli bilgiler edinilir. Epilepsinin cerrahi olarak tedavi edileceği hastalarda Video-EEG monitorizasyon mutlaka yapılır. Iki türlü video monitorizasyondan söz edilebilir. 1-Noninvaziv Monitorizasyon:Bu yöntemde elektrodlar, tıpkı normal EEG çekilirken yapıldığı gibi hastanın kafasına dışarından yapıştırılır.Burada elektrodlar, günlerce dayanacak şekilde kollodyon denilen bir madde ile sıkıca kafa derisine yapıştırılır. 2- İnvaziv monitorizasyon: İlk metod ile yeterli veri sağlanamazsa uygulanır. Burada elektrodlar direkt olarak beyin yüzeyi veya kıvrımları arasına konularak kayıt yapılır.
EEG CEKIM MERKEZI; Hasta evinde ve Kliniklerimizde 7/24 (Bebek -Cocuk - Yetiskin) EEG Cekimi yapilmaktadir.
www.eeguzerine.com
Irt:0532 731 4385- 0216 392 1414

 Video-EEG monitorizasyon epilepsi hastalarında nöbet özelliklerinin video görüntüleri ile değerlendirilmesi ve bunların eş zamanlı olarak alınan EEG kayıtlarında beynin hangi bölgesinden kaynaklandığının tanısı için kullanılır. Böylece epilepsi nöbetlerinden sorumlu beyin bölgesinin kesin lokalizasyonu (yeri) saptanmış olur. Nöbetin başlama ve yayılma özellikleri tanınır. Epilepsi hastalarında video EEG monitorizasyon verileri değerlendirilerek tıbbi-cerrahi tedavi arasında seçim yapılabilir.Elde edilen bilgiler göz önüne alınarak en uygun tedavi konusunda karar verme zorlukları aşılır. Video-EEG monitorizasyon özellikle tedaviye dirençli epilepsilerde kullanılmaktadır. Bu grup tüm epilepsilerin %20 sini oluşturmaktadır. Tedaviye dirençli epilepsi hastalarında nöbetten sorumlu beyin bölgesinin saptanması çok önemlidir. Çünkü elektriksel deşarjlar yaratarak nöbete yol açan sorunlu bölge cerrahi olarak alınabilir. Böylece nöbetsizlik hali yada nöbetlerde azalma sağlanabilir. Bunun için sorunlu olarak saptanan bölgenin ulaşılabilir olması veçıkarıldığında hastada önemli eksiklikler kalmaması gereklidir. Video-EEG monitorizasyon epilepsiyi taklid eden ve cidditanı-tedavi zorluklarına yol açan psikolojik kökenli nöbetlerinde tanınmasını sağlar. Bu grup, tedaviye dirençli bayılma nedeni ile başvuran hastalarda hiç de azımsanmayacak bir orandadır. Bu hastaların tanınması gereksiz yere ilaçların kullanılmasını / arttırılmasını önler ve tedaviyi yönlendirir. Tüm bunların dışında video-EEG monitorizasyon işlemi sırasında kalp ritm düzensizliğine ya da tansiyon düşmesine bağlı diğer bayılmalara da tanı konabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN : www.eeguzerine.com

SİTESİNİ ZİYARET EDİN.

EEG ÇEKİM MERKEZİ-EEG LABORATUVARI

0216 392 1414

0532 731 4385

2602 defa izlendi

Bu posta henüz yorum yazılmadı.





EEG

EEG

Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

eeg uzerine

Foto Galerilerim

eeg

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi